Εξωσωματική Γονιμοποίηση – (Φυσικός Κύκλος ή IVF ή ICSI)

Ινστιτούτο Γονιμότητος

Εξωσωματική σε Φυσικό Κύκλο (IVF ή ICSI)

Φυσικός κύκλος εξωσωματικής είναι η θεραπεία γονιμότητας στην οποία συλλέγεται ένα μόνο ωάριο από την ωοθήκη χωρίς την προηγούμενη χορήγηση ορμονικών φαρμάκων διέγερσης.

Η μέθοδος της εξωσωματικής σε φυσικό κύκλο προτείνεται στις εξής περιπτώσεις:

1.

Γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών, με φυσιολογικό εμμηνορρυσιακό κύκλο, που πληρούν τα κριτήρια για εξωσωματική γονιμοποίηση: Πολλές απ’ αυτές τις γυναίκες δεν έχουν δυνητικά πρόβλημα στην εμφύτευση (π.χ. σαλπιγγικό παράγοντα ή υπογονιμότητα ανδρικής αιτιολογίας), οπότε, αντί να υποβληθούν σε ορμονική διέγερση και IVF, μπορεί να πραγματοποιήσουν ένα πρόγραμμα 3 – 4 συνεχόμενων εξωσωματικών σε φυσικό κύκλο αποφεύγοντας τη διαδικασία της κλασικής εξωσωματικής γονιμοποίησης.

2.

Γυναίκες που έχουν υποβληθεί ανεπιτυχώς σε μεγάλο αριθμό προσπαθειών εξωσωματικής, αλλά δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία και παράγουν μόνο ένα ή ελάχιστα ωάρια. Προτού καταφύγουν στη μέθοδο της εξωσωματικής με δωρεά ωαρίων, μπορούν να προσπαθήσουν κάποιους IVF κύκλους με το δικό τους, φυσικά παραγόμενο ωάριο.

Ινστιτούτο Γονιμότητος

Κλασική μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF- In Vitro Fertilization ) και Μικρογονιμοποίηση (ICSI- Intra Cytoplasmic Sperm Injection).

Για την εφαρμογή των τεχνικών IVF και ICSI απαιτείται η ελεγχόμενη πρόκληση ωοθηλακιορρηξίας, η οποία γίνεται με τη χρήση ειδικών πρωτοκόλλων διέγερσης. Χρησιμοποιούνται ειδικά φάρμακα τα οποία διεγείρουν τις ωοθήκες ώστε να παράγουν περισσότερα από ένα ωοθυλάκια.

1.

Πρόκληση Ωοθηλακιορρηξίας

Η επιλογή του καλύτερου πρωτοκόλλου ( GnRH ανάλογα: Mακρύ πρωτόκολλο, βραχύ πρωτόκολλο, υπερβραχύ πρωτόκολλο ή πρωτόκολλο GnRH ανταγωνιστών) και της ιδανικής δοσολογίας για κάθε περίπτωση ασθενή γίνεται σύμφωνα με την ηλικία της γυναίκας, την ανταπόκριση του οργανισμού και των ωοθηκών και τον αριθμό και την πορεία παλαιότερων προσπαθειών.

2.

Ωοληψία

Η ωοληψία, δηλαδή η συλλογή των ωαρίων που περιέχονται εντός των ωοθυλακίων που αναπτύχθηκαν στις ωοθήκες με την φαρμακευτική διέγερση, γίνεται 32-36 ώρες μετά την ένεση της χοριακής γοναδοτροπίνης. Στη γυναίκα έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσει πριν την ωοληψία. Η διαδικασία γίνεται από τον ιατρό με υπερηχογραφική καθοδήγηση και συνήθως στην ασθενή χορηγείται μέθη ή νάρκωση. Πριν τη νάρκωση ο αναισθησιολόγος παίρνει σύντομο ιστορικό από την ασθενή

3.

Γονιμοποίηση

Αναλόγως την ποιότητα του σπέρματος η γονιμοποίηση γίνεται με κλασσική γονιμοποίηση ή μικρογονιμοποίηση.

  • Κλασική Εξωσωματική IVF

Μικρός όγκος επεξεργασμένου σπέρματος προστίθεται καλλιεργητικό υγρό, που περιέχει τα ωάρια, δυο ώρες μετά την ωοληψία. Γίνεται επώαση μέχρι το επόμενο πρωί και ελέγχονται τα γονιμοποιημένα ωάρια.

  • Μικρογονιμοποιήση ICSI

Η μικρογονιμοποίηση ICSI είναι μια μικροεπεμβατική μέθοδος στο ωάριο, κάτω από ένα πολύ ισχυρό μικροσκόπιο. Κατ’αυτήν ανοίγεται μία οπή στη διαφανή ζώνη του ωαρίου (περίβλημα ωαρίου) και με τη βοήθεια μιας μικροπιπέτας ένα μόνο σπερματοζωάριο εισέρχεται στο ωάριο. Η τεχνική της μικρογονιμοποίησης προτείνεται κατά κανόνα όταν:

    • Υπάρχει σοβαρή ανδρική υπογονιμότητα, δηλαδή σε περιπτώσεις έντονης ολιγοασθενοσπερμίας (το σπέρμα περιέχει λίγα κινητά με ταχεία πρόσθια κίνηση σπερματοζωάρια μετά την επεξεργασία)
    • Τα σπερματοζωάρια δεν έχουν ακρόσωμα (τμήμα του κεφαλιού) και κατά συνέπεια δεν έχουν τα κατάλληλα ένζυμα για να διεισδύσουν στο ωάριο και να επιτύχουν γονιμοποίηση
    • Τα σπερματοζωάρια εμφανίζουν εκτεταμένες συγκολλήσεις (τα σπερματοζωάρια ενώνονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά την κινητικότητάς)
    • Έχουν προηγηθεί αποτυχημένες προσπάθειες με τη συμβατική εξωσωματική γονιμοποίηση IVF στις οποίες παρατηρήθηκε χαμηλό ποσοστό γονιμοποίησης

4.

Εμβρυομεταφορά

Ο αριθμός των εμβρύων που τοποθετούνται σε κάθε εμβρυομεταφορά, καθορίζεται από παράγοντες όπως είναι η ηλικία της γυναίκας και η ποιότητα των διαθέσιμων εμβρύων, υπόκεινται όμως σε περιορισμό ώστε να αποφευχθούν οι πολύδυμες κυήσεις. Στην Ελλάδα, με βάση τις επίσημες οδηγίες της Αρχής που διέπει την εφαρμογή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην χώρα μας, ο αριθμός αυτός δεν πρέπει να υπερβαίνει τα δύο έμβρυα για γυναίκες έως 40 ετών, τα τρία έμβρυα για γυναίκες 40 έως 41 και τα τέσσερα έμβρυα για γυναίκες άνω των 41 ετών. Ο αριθμός των εμβρύων εμβρυομεταφοράς διαφοροποιείται ανάλογα και με τον αριθμό προσπαθειών εξωσωματικής της γυναίκας.